Yeşil sigortanız olmadan aracınızla yurt dışına çıkış yapamasınız. Mutlaka yeşil sigorta'yı her hangi bir sigorta acentesinden yaptırınız.
Araçla yurtdışına çıkmadan önce seyahat sürenizi kapsayacak yeşil sigorta yaptırmalısınız. Her hangi bir sigorta acentesinden bu sigortayı temin edebilirsiniz. Seyahatinizden 1 ay kadar önce yaptırabilirsiniz. Seyahate çıkacağınız gün de yaptırabilirsiniz. Fiyat olarak bir farklılık yoktur önce ve aynı gün yaptırmanın. Sadece unutursanız huduttan geçme şansınız yok. Ayrıca araç sahibi siz olmalısınız. Araç şirket üzerine olursa ve kullanan siz olursanız o işe hiç bulaşmayın derim. Hiç tavsiye de etmem. Kendi aracınızı kullanarak gittiğinizi varsayalım ve yeşil sigortanızı yaptırıyoruz ilk adımı atıyoruz.
Gelelim araç bakım durumumuza. Arkadaşlar kesinlikle aracınız kazalı olmasın. Yani kaporta hasarlı olmasın. Bazı hudutlarda acayip sorun yaşarsınız. Yani size bir araba gösterip buna sen mi vurdun bile derler. Yalnızsın ey Türk nereye gidersen git! Bunu da unutma! Gez dolaş tamam bunda sıkıntı yok. Dünya hepimizin ama sen önlemini al. Aracının bakımını yaptırt. Mutlaka aracınızdaki her türlü bakımınızı Türkiye’de yaptırın. Dışarıda bizdeki gibi oto tamircisi olayı yok. Genelde tamir olayı bizde var. Onlar değişim üzerine sistemi kurmuşlar. Bir ayna camı için komple ayna değişiyorlar.
Ayrıca aracınızda mutlaka ilk yardım çantanız olsun. Polis için demiyorum bunu ya da kontrol için demiyorum. Kendiniz için eğer başınıza bir sorun gelirse lazım olur. Ayrıca aracınızda araç üzerindeki vidalara uygun tornavida, pense, elektrik bantı, japon yapıştırıcısı, patlak lastik tamir spreyi gibi ihtiyaç anında kullanabileceğiniz malzemeler olsun. Hiç unutmuyorum Makedonya’dan japon yapıştırıcı almıştım. Memlekete geri dönerken Yunanistan’da o kadar hız yapmışım ki ön tampon rüzgardan düşmüştü. Aldığım japonla yapıştırıp Türkiye’ye o şekilde ulaşmıştım.
Yedek lastiğinizi kontrol edin. Lastiğin havası yerinde olsun. Patlak olup olmadığını kontrol edin. Kriko ve bijon anahtarınızı kontrol edin. Kullanılmayan bijon anahtarı belirli bir süre sonra çürümüş olabiliyor.
Aracınızın yağ eksiltmediğinden emin olun. Yağını, suyunu, fren hidroliğinizi, fren balatalarınızı kontrol ettirin. Sonuçta aracınız sizin de bilmediğiniz yollarda canınızı taşıyacak. Durması gereken yerde durmayan bir araç sizin hayatınız için tehlikeli olacaktır.
Hız limitleri tabelalarına mutlaka uyun. Bizdeki gibi çalışmıyor yada önemsenmiyor değil. Sizi durdurup ceza yazarlar. Aracınızı yanlış yere park ederseniz ceza keserler. Zira bu şekilde cezalar yemişliğim var. Gidip paşa paşa da ödedim. O cezalar orda kalır sanmayın. Evinize kadar gelir arkadaşlar. O yaptırdığınız yeşil sigorta orda devreye giriyor işte. Aracın Türk Plaka olması demek dokunulmazlığınız var demek değil. Bilmediğiniz yollarda 10 kat daha dikkatli olun.
Daha da önemlisi bilmediğiniz yerlerde uyumayın. Otoyollarda insanların olduğu yerlerde durmaya özen gösterin. Hele ki ailenizle seyahat ederken insanların bulunduğu mola yerlerinde mola verin. Uykusuz araç kullanmayın. Çoğu Avrupa ülkesinde korno çalmak çok büyük tepki çeker. Bunları da unutmayın. Ayrıca çoğu otoyol sensörlerle izleniyor. Otoyollarda durulması yasak olan yerlerde durmayın. Size bir şey olduğunu sanıp SOS aracı gönderiyorlar. Eğer siz sadece durdum mola verdim derseniz, o aracın servis hizmeti ücretini Euro üzerinden ödemek zorunda kalırsınız.