Simi adasına Kos üzerinden ulaşmanız mümkün. Bodrumdan da ulaşabilirsiniz ama biraz pahalı. Diğer yunan adalarından farkı bu rengarenk.
Simi adası Datça'ya komşu olan yine Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Yunan Adası. Yunanistan'ın en güzel Ege adalarından birisi diyebilirim kendi görüşüm olarak. Tabi Bodrum'a da yakın sayılır. Biz KOS hareketli Simi adasına ulaşım sağladık. Bodrum'dan önce KOS adasına gittik. Sonra başka bir büyük yolcu gemisinden bilet alıp Simi adasına ulaştık. Adaya ilk vardığınızda dağ eteklerine kurulmuş pastel renkli evler göze çarpıyor. Diğer yunan adalarından farkı bu rengarenk pastel evleri. Diğer yunan adalarında evlerin genel olarak renkleri beyaz. Simi diğer adalara nazaran biraz ufak bir ada. Biz 1 gece konaklamalı gittik. 40 dakika mesafede bir plajı var ama taksiyle gidebiliyorsunuz. Gidince çok ufak bir plaj görüyorsunuz.
Yeme içme yerleri liman ve marina tarafında kalıyor. Liman U şeklinde ve gerçekten manzarası güzel. Belkide en güzel yerlerinden birisi. Ancak mekanlar diğer adalara göre epey pahalı. Sanki geldiniz artık burdan kaçışınız yok gibi bir fiyat tarifesi var. Yunan adalarının geneli ucuzken Simi biraz pahalı onların yanında.
Adanın arka tarafına doğru daha çok keçiler var. Biraz evcil gibiler. Sanki köpek gibi yanınıza geliyor kendilerini size sevdiriyorlar. Adanın arka tarafında bir Manastır bulunuyor. Manastır yapılarını sevenler için Simi'de göreceğiniz değişik manastırlar olduğunu söyleyebilirim.
Simi'de Türklerin en sık gittiği restoran Manos. Buraya pek çok ünlü yerli ve yabancı kişiler geliyor. Türk canlısı bir yer olduğu için size gidin demiyorum. Zira abartmayacağım. Ben Manos'a gitmedim. Menü fiyatlarını gördüğünüzde eğer benim gibi normal bir bütçe ile geziler yapan biriyseniz hemen yanındaki 4'te 1 fiyatlı restoranları seçersiniz. Çok zengiilerin gidebileceği tarzda bir restoran Manos. Yani Türklerin gittiği değil, zengin Türklerin gittiği bir yer. Kulağınıza küpe olsun durduk yere kazıklanmayın.
Simi de bir de merdivenlerle yukarı çıkarak ulaşacağınız Chorio olarak adlandırılan bir mahalle yer almaktadır. Tam 375 basamaklı merdivenlerden çıkarak Chorio'ya ulaşıyorsunuz. Ancak 1,5 Euro ödeyerek Pedi Koyuna otobüsle gidebilirsiniz. Koydan dönerken Simi köyünde inip Chorio'ya varabilirsiniz.
Ada çok büyük olmadığı halde Simi gezilecek yerler bakımından şaşırtıcı izlenimler sergiliyor. Çok sayıda tarihi alan var adada. Simi kendini korumuş bie yapıya sahip bu nedenle de turistlerin ilgi odağı oluyor. Adanın en ilgi çekici yeri Archangel Michael Manastırı yada bir diğer adıyla Panormitis Manastırı. 18. yüzyıl başlarında yapılmış bu manastır Bians freskleriyle ünlü. Limanda bulunan Küçük Balıkçı Heykeli yada diğer adı Mihaliki heykeli adanın görülmesi gereken yerlerinden biri. Limanda bulunan 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden askerler anısına yapılmış Meçhul Asker anıtı'nı da ziyaret edebilirsiniz. Merkeze 4 km mesafedeki Michael Roukounioti Manastırı, St. John Şövalyelerince 15. yüzyıla inşa edilmiş.
Simi ufak bir ada olduğu için plajlara ulaşmak da hiç de o kadar uzun süreler almıyor. Plajlar limanın ters istikametinde kalıyor. Adanın Yialos kasabasında bulunan Nos Plajı'na ulaşmak sadece 15 dakika sürüyor. Gerçekten deniz tertemiz dememe gerek yok çün cam gibi cam. Pedi Koyu'nda bulunan Agia Maria Plajı'na da gitmenizi öneririm. Aralarında mesafe çok fazla yok. Marathounda Plajı’na da muhakkak gitmenizi de öneririm. Deniz Marathounda da ayrı güzel ama plajda bulunan tavernada yemek yemenizi tavsiyederim çünkü mükemmel lezzetli yemekleri var. Simi'de sadece adadaki plajlara değil gitmek için farklı seçenekleriniz de bulunmakta. Yialos'tan botlar kalkıyor ve sizi 20 dakikada Agios Nicholas Plajı'na götürüyor. Plajda ağaçlık alan var. Simi çok güneşli. Ağaç'ın önemi var burda. Altında gölgesinden faydalanabilirsiniz. Biz yanımızda portatif şemsiye taşıyoruz. Sırt çamtamda bunu 3'e katlayıp taşıyorum. Internet üzerinden satın almıştım. Bildiğiniz gibi normal şemsiyeleri araba harici yanınızda taşıyamazsınız. Ama yürüyerek geziyorsanız mecbur benim gibi önleminizi almanız gerekiyor. Simi gerçekten çok güneşli ve ağaç yok denecek kadar az. Bu nedenle plajlarında gölge alana ihtiyacınız oluyor.
Ben Simi'ye Kos üzerinden feribotla gittim. Dolayısıyla hemen dönebileceğim bir feribot yoktu. Zaten öğleden sonra ulaşmıştık. Otelde kalmamız gerekiyordu. Hotels.com üzerinden bir ev kiraladım. Simi otel bakımından değil ama pansiyon olarak seçenekli bir yer. Yine de öyle fazla lüks beklentiniz olmasın. Limanda otel konseptinde yine de 1-2 yer gördüm ama ben bir Yunan evinde kalmayı tercih ettim. O havayı ailecek koklamak istedik. 3 Yıldızlı Nireus Hotel var gözüme çarpan. Internet üzerinden siz bakarsınız bütçenize uygun olarak bir otel bulursunuz. Dediğim gibi yer ufak, otel olarak çok fazla seçenek yok. Simi Yunan adaları arasında en sakin olanlarından biri. Dolayısıyla ailenizle huzurlu bir şekilde tatil yapabilirsiniz. Eğlence de burda aşırı uçlarda değil diğer Yunan Adalarına göre. Eğer çılgın eğlenceler için Simi'yi tercih etmişseniz yanlış tercih yapmışsınız demektir.
Adada benim görebildiğim toplu taşıma aracı yok. Motosiklet kiralayabilirsiniz. Biz bir turist gezi otobüsü kiralamıştır. Kenarları açık ve camsız ufak bir otobüs. 8 kişi falan alıyor. Adanın gezilecek yerlerine götürüyor. İstediğiniz yerde iniyorsunuz. Dönüş saati için rezervasyon yaptırıyorsunuz. Gelip sonra sizi alıyor. Adada bot bile kiralayabiliyorsunuz. Ben bot olayından anlamıyorum çünkü deniz üzerinde her hangi birtecrübem olmadı. Cesaret edip de kiralamadım. Ama tecrübeniz var ise kiralayabileceğiniz yerler var. Simi de maksimum 3 gün kalırsanız adayı komple çözersiniz. Biz 2 gün kaldık ve yetti. Açıkcası 3. gün kalsak sıkılırdık onu hissettik. Ama ada insanı samimi ve cana yakın. Türkleri de seviyorlar, yani en azındna biz de çok güzel hatıralar bıraktı.
Simi Adası, gece kulüplerinin olmadığı bir adadır. Ada çok sakin bir yaşantıya ev sahipliği yapıyor. Ancak şunu söylemek istiyorum liman tarafındaki restoranlarda akşam yemeği yemek oldukça keyifli. Fakat Ano Symi ve Gialos bölgelerinde barların olduğunu söyleyebilirim. Simi Adası'ndaki gece hayatını şöyle özetlemek isterim. Leziz yemeklerin yendiği güzel tavernaların olduğu küçük şirin bir ada.
Simi çok da büyük bir ada değil o nedenle size birçok yer ismi vermeyeceğim. Ben küçük ama 2 katlı bir evi internet üzerinden kiralayıp kalmıştım. Genel olarak bir gecelik konaklama için gayet memnun kaldım diyebilirim. Üstelik limana çok yakındı. Ancak daha uzun kalışlar için otel seçenekleri var fakat ada ufak bir ada belirli bir süre sonra sıkılıyorsunuz. İki günden fazla kalmayı pek tavsiye etmemekle birlikte bu kişiden kişiye değişebilir. Oteller Simi köyü, Emporio köyü ve Pedi köyü olmak üzere üç ayrı bölgede toplanmış. Otel ismi veremeyeceğim ama internet üzerinden bu yazdığım yerlerde konaklama arayabilirsiniz. Adanın liman tarafı hareketli. Restoranlarda orada olduğu için bence konaklama seçeneğinizi limana yakın yerlerde seçmenizi öneririm.