Pamukkale nüfus olarak Denizli'nin en büyük ilçesidir. Antik çağlardan beri çok önemli kültürlerin merkezidir. Kar beyazı travertenlerin müthiş görüntüsüne aşık olacaksınız.
Kalp hastalığı, damar sertliği, romatizma, tansiyon, raşitizm gibi pek çok hastalığa şifa olan suları ile Pamukkale Antik Havuzları, Antik çağlardan günümüze kadar şifa veren bir yer olarak bilinmektedir. Pamukkale'de Hierapolis Antik Kenti'ni göreceksiniz. Hierapolis Antik Kenti'nin içinden yürüyerek yaklaşık 40 dakika sonra Travertenlere ulaşıyorsunuz.
Pamukkale’yi gezmek için hızlandırılmış modla sanıyorum 3-4 saat ancak yeterli olur. Bunun için benim tavsiyem, önce Kuzey Girişi’nden başlayıp Hierapolis Antik Kenti’ni gezin, sonra isterseniz Antik Havuz’a girersiniz. Travertenler ise en sona kalırsa daha iyi olur. Çünkü, bu sayede travertenler yukarıdan başlanıp aşağıya doğru inilip bitirildiğinde, bir daha yukarı çıkmanıza gerek kalmaz.
Travertenlerin nasıl oluştuğunu okulda öğrendiğimiz en basit tabirle, sudaki kirecin çökelmesiyle oluşmuş kayaç türü olarak biliyoruz. Be nedenle uzun uzun tekrar açıklmasını yapmayacağım. Ancak bölgede hediyelik içecek şişelerini satın alırsanız uzun yıllar hatırasını edinmiş olursunuz. Pamukkale Traverten alanında çeşitli yerlerden çıkan termal sular, kenardaki kanaldan devam edip bir kısmı, çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülür. Zaman zaman beyazlatmak için bazı katları kapatıyorlar ki Pamukkale beyaz görünümü ile çok çok güzel. Travertenlerden aşağı inerken ayakkabılarınızı elinizde tutmak istemiyorsanız yanınızda mutlaka poşet bulundurun. Ayrıca unutmadan tepede olacağınız için gündüz vakti gidiyorsanız yanınıza mutlaka şapka alın. Yanlız eski pamukkale resimlerine bakanlar, Pamukkalenin günümüzdeki halini görünce biraz buruk bir tad alacaklar. Zira eski beyazlığında değil ve ne yazık ki bu güzelliğin korunması adına büyük önlemler alındığı söylenemez.
Bu havuza Pamukkale ören yerine girilen birinci kapıdan yani güney kapısından ulaşılıyor. Birinci kapının orda bir otopark var. Bu tarih itibari ile güncel otopark ücreti 5 TL. Bu havuz milattan önce 2. yüzyıla ait Hierapolis kentindeki Antik Havuz. UNESCO koruması altında. Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın bile bu havuzun methini duyup geldiği söylenir. Havuz termal sular tarafından beslenir ve sıcaklık her daim 36 derecedir. Sırf havuz için gidecekseniz o zman kışın gidin. Yaşayacağınız keyif bambaşka olacaktır. Suyun içerisinde tarihi kalıntıları da göreceksiniz. Su altı çekimi yapmak isteyenler GoPro kameralarını mutlaka yanında götürmeli diye düşünüyorum.