Giresun'a kemençe ustası Enver TOPAL'ı görmek için gittik. Sırasıyla bir çok yeri ziyaret ederek sizlere anlatmaya çalıştık. Kemençe sevdalısı biri olarak ilk Giresun'a gitmiştim ama şehrin güzelliği beni çok etkiledi.
Karedeniz'deki diğer illere göre doğal güzelliğin pek fazla bozulmadığı Giresun'a uçakla Ordu Giresun Havalimanından ulaşabilisiniz. İstanbul Sabiha Gökçenden 1 saat 20 dakika süren bir uçuşun ardından Giresun'a ulaşabilirsiniz.Giresun'u gezmeye Giresun kalesiyle başlıyorum. Giresun kalesi geçmişi günümüze taşıyan önemli kalelerden birisi. Giresun için simge eserler arasında yer almakta. Günümüzde eski kaleyi hatırlatacak pek bişey kalmamış. Sadece kalıntıları var. Fakat kale, konum itibariyle Giresun'un tüm görüntüsünü panoramik olarak görmenizi sağlıyor. Sabah buraya geldim. Henüz kahvaltımızı da yapmadık. Güzel bir Giresun gezisi olacak. Giresun Adası, Kulakkaya yaylası, Tirebolu, Görele Kemençe Müzesi, Eğer görebilirsek Katip şadi ve Kemençe Ustası Enver Topal ziyaret noktalarımız arasında yer alacak.
Giresun Adası Karadeniz içinde yer alan ve Doğu Karadenizin tek adası olarak yer alan bu harika mekan Giresun ilinde yer almaktadır. Yaklaşık kıyıdan uzaklığı 1,5 kilometre olan ada toplamda 40 bin metrekare alana sahiptir. Ada içine doğal kaynaklar ile 71 tür farklı kendi oluşumu ile meydana gelen odunsu bitki bulunmaktadır. İlerleyen dönemlerde üzerine ekilen farklı 10 adet ağaç türü de halen adada yer almaktadır. Adayı sahilden de çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Ada üzerinde her hangi bir yaşam yoktur. Bu nedenle bir tesis bulunmuyor.
Ustamız, Giresun'un Görele ilçesinde Çavuşlu köyüne bağlı Orta Mahalle'de yaşıyor. Havalimanından 1.5 saat sürüyor uluşmak. Çavuşludan sonra taşlı bir yoldan yukarı doğru çıkıyorsunuz. Atölyesi süper manzaralı bir yerde. Yanlız usataya 10 gün öncesinden sipariş vermeniz gerekiyor kemençe için. En iyi sesi ERİK verir diyor ama hemen hemen her türlü agaçtan kemençe yapıyor. Enver Topal, sadece keser ve iskarpela kullanarak kemençe yapıyor. Kemençe yaptığı ünlüler arasında Kemençe ustadı Katip Şadi, Şenel Dandin, Mehmet Sırrı Öztürk gibi isimler bulunmakta.
Giresun'un yöresel yemekleri arasında karalahana çorbası, mendek çorbası, fasulye diblesi, karalahana sarması, hamsi böreği benim en sevdiğim yemekler arasında. Şahsen kendim Ordu'lu olduğum için bu yemeklerle büyüdük diyebilirim. Eğer balık yemek istiyorsanız Yalıköy mevkii No25A Bulancık'ta Şoray Balık Lokantası en taze ve lezzetli balık yiyeceğiniz mekandır. Et ürünleri seviyorsanız Eynesil tarafına doğru yola çıkmalısınız. Sahil yolu üzerinde Altın Bahçe Restoranı göreceksiniz. Servis kaliteli menüler ise ekonomik. Simit sevenler sabah kahvaltısı için Giresun Merkezde Kumyalı Simit Fırını mutlaka bulmalı. Kulakkaya yaylası tarafına giderseniz de benim videoda yediğim gibi yöresel yemeklerin ve mükemmel kuzu etlerinin tadına varabilirsiniz.
Amacımız uygun bir tatil yapmak ve yer görmek. Dolayısıyla şehirde çok güzel ve ucuz konaklayacağınız yerler var. Ben sık sık kullandığım hotels.com üzerinden planlarımı yapıyorum. Kaldığım gün süresince de yıldız kazanıp ücretsiz konaklama toplayabiliyorum. Giresun'da her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Ayrıca Kulakkaya yaylasında kalabileceğiniz güzel bir otel de bulunuyor eğer yayla ortamının tadına bakmak istiyorsanız.