Kapadokya gezisi yapacaklara Kapadokya'da gezilecek yerler, gezi notları ve gezi rotası, nasıl gidilir, nerede kalınır ve neler yenir, neler alınır gibi bilgileri bu blog yazısında öneriler oluşturduk.
Kapadokya, Ürgüp ile Nevşehir'in tam ortasında kalıyor. Nevşehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıkta. Balonların kalktığı yer ise Göreme'de bulunuyor. Biz otel tercihimizi Göreme'de kalmaktan yana kullandık ama daha boş ve sakin bir yerleşkede kalmak istiyorsanız benim tavsiyem Uçhisar'da otel konaklamanızı gerçekleştirin.
Nevşehir'e yaklaşık 8 km mesafesi vardır Uçhisar'ın. Uçhisar için Kapadokya'nın zirvesi diyebiliriz. Ziyaret edebileceğiniz yerler arasında: -Uçhisar Kalesi ( 2 dk. 1 km. ) -Tığraz Kalesi (2 dk. 1 km. ) -Kuran Kale -Karakale -Cevizli Deresi gezisi (Güvercinlik vadisinin içinde ) -Güvercinlik Vadisi (3 dk. 1 km ) Ayrıca ATV motor turları ile saatlik ve günlük turlar yapabilir vadi ve çevreyi gezebilirsiniz. Trecking sevenler için uzun yürüyüşler yapılabilecek vadiler vardır. Bisiklet de kiralayıp vadileri gezebilirsiniz. Kamp yapmayı sevenler için çevrede kamp alanlarının olduğunu da söylemek isterim.
Uçhisar Kalesi, Kapadokya'nın en büyük peri bacası ve yüzyıllarca kale olarak kullanılmış. Kale tüneller ile şehrin faklı noktalarına bağlanıyormuş. Uçhisar kalesi girişi ücretli ve müze kart burada maalesef geçerli değil. Kışın hava erken karardığı için kale 08:30-17:30 saatlerinde ziyarete açık. Yaz döneminde ise 08:00-20:30 saatleri arasında kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
Uçhisar'a gelmişken Güvercinlik Vadisi'ni de görmeden olmaz. Vadi ilginç kaya oluşumları ve doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kameralarınız mutlaka yanınızda olsun ve kameranızın pilini kontrol edin. Burada bol bol resim çekeceğinize eminim. Vadinin uzunluğu 5 km ve bisiklet, at turları düzenleniyor. Fiyatlar değişiklik gösterebiliyor dönemlere göre. O nedenle burada fiyat bilgisi paylaşmayacağım. Bu vadi adını kayalara oyulan güvercin yuvalarından alıyor.
Konaklamanızı Uçhisar tarafında yaparsanız daha uygun fiyatlı oteller bulabilirsiniz. Sonuç olarak o bölgede ulaşımınızı araçla yapacağınız için bir çok yere yakın olacaksınız. Ancak Göreme ve Ürgüp tarafında oteller Uçhisar'a göre biraz daha pahalı bunu baştan söyleyeyim.
Baştan hemen söylemek istiyorum. Balon turuna katılacaksanız Göreme'de bunu gerçekleştirmelisiniz. Bizim konaklayacağımız otel balonların kalkış alanı direk görebiliyor. Bu bakımdan oldukça şanslıydık. Göreme Nevşehir'e 12 km uzaklıkta bulunuyor. Kapadokya bölgesinde gezilmesi gereken merkezlerden biridir. Göremede gezilecek yerler : -Göreme Açık hava müzesi ve Tarihi Milli Parkı (6 km. 14 dk ) -Aşk Vadisi ( 4 km. 10 dk ) -Paşabağları Müze ve Ören yeri ( 6 km. 8 dk ) -Aşıklar Vadisi ( 5 km. 9 dk ) -Gül Vadisi ( 2 km. 6 dk. ) -El Nazar Kilisesi ( 2 km. 6 dk ) -Karanlık Kilise (2 km. 6 dk ) -Elmalı Kilisesi ( Merkezde ) -Yusuf Koç Kilisesi ( merkezde ) -Aziz Basil Şapeli ( 2 km. 6 dk ) -Dova manastırı (1,5 km. 4 dk ) -Kızılçukur Seyir tepesi ( 5 km. 12 dk )
Göreme Açık Hava Müzesi'ni mutlaka ziyaret edin. Burada göreceğiniz aşıboyası kullanılarak yapılan resimler günümüze kadar ulaşmış. Tokalı Klisesi'ni görmeniz gerekir. Vatikan'daki Sistin Şapeli'nin bir versiyonudur. Göreme Açık Hava Müzesi’nde gezilecek yerler ise şöyle: -Kızlar ve Erkekler Manastırı -Aziz Basileus Kilisesi -Elmalı Kilise -Azize Barbara Şapeli -Yılanlı Kilise -Karanlık Kilise -Çarıklı Kilise -Tokalı Kilise
Aşk vadisi 5 km uzunluğunda bir parkurdur. Muazzam kaya oluşmları göreceksiniz. Peri bacaları burada silindir şekildedir. Bu vadiyi gezmek için ortalama 2.5 saat ayırmanızda fayda var. Aşk Vadisi’ne ulaşım için Göreme’den Uçhisar yönüne doğru ilerlemelisiniz.
Yine Göreme'de de rehber eşliğinde at gezi turlarına katılabilir veya kafama göre gezeceğim diyip vadilerde yürüyüş yapabilirsiniz. Her ihitmale karşı otelden birilerinin numarasını alın. eğer tura katılmadığınız takdirde bir aksilik durumunda ulaşabileceğiniz birileri mutlaka olsun.
Göreme Açık Hava Müzesi'nin kuzeyinde yaklaşık 9 km mesafede 15 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz Zelve Ören Yeri'ni de ziyaret edebilirsiniz. Burası eski yerleşim yerlerinden biridir. 1952 yılına kadar burada yerleşim varmış. Günümüzde açık hava konserleri yapılıyor burada. Yürüyüş yolları da oldukça geliştirilmiş.
Kapadokya bölgesindeki en önemli ilçelerden biri Ürgüp oldukça geniş imkanlara sahip. Buradaki konaklayacak olan kişiler modern ve otantik otelleri, restoranları bu bölgede görecekler. Nevşehir merkeze 20 km uzaklıkta ve araçla yaklaşık 25 dakikalık bir mesafede. Ürgüp'te görmeniz gereken yerlerden başlıcaları : -Üçgüzeller peri bacaları ( 2 km. 4 dk. ortahisar yolunda ) -Gomeda vadisi ( 10 km. 18 dk ) -Temenni Tepesi (merkezde ) -Asmalı Konak (Merkeze 850 mt. ) -Ortahisar kalesi ( 6 km. 11 dk ) -Ürgüp Müzesi (merkezde ) -Ortahisar Kalesi ( 6 km. 10 dk ) -Pancarlık kilisesi ( 5 km. 8 dk )
Gezimize hız kesmeden devam ediyoruz. Şimdi Üç Güzeller diye hep duyduğunuz namına yakışır güzellikteki peri bacalarını görmekle başlayalım Ürgüp bölgesinde. Nedir bu Üç Güzeller ? Burada her yer peri bacası iken neden Üç Güzeller öne çıkmış ? Şekilleri diğer peri bacalarına göre farklılık gösteriyor. Mantar şapkalı bir şekli var gelen turistlerin fotoğraf çekme noktası haline gelmiş. Bir de efsanesi var tabiki. Efsaneye göre Kapadokya Kralı’nın kızı bölgedeki bir çobana aşık olur ve evlenmek ister. Kral izin vermese de prenses ve çoban evlenir ve bir bebekleri olur. Kral tüm aileyi katletmek için asker gönderir ve prenses ölümden kaçmak için dua etmeye başlayınca üçü de taşa döner. Şimdilerde bu peri bacalarından en öndeki peri bacasının çoban, ortadakinin çocuk ve arkadakinin prenses olduğuna inanılır. Üç Güzeller, Kızılçukur Vadisi'nden Ürgüp yönüne doğru ilerlerken karşınıza çıkacak.
Asmalı Konak dizisini benim yaş gurubumdaki insanlar biliyordur. İşte Meşhur Asmalı Konak dizisiyle tanıdığımız Asmalı Konak, Ürgüp'ün de popüler olmasına katkı sağlamış. Şu an Asmalı Konak Müzesi olarak da anılan konağı ziyaret etmek isterseniz Ürgüp merkezdeki konağa gitmelisiniz. Ama birde dizinin başka bölümlerinin çekildi bir konak daha var. Onu da ziyaret etmek isterseniz Mustafapaşa tarafına gitmeniz gerekir.
Şimdi yönümüzü Mustafapaşa kasabasına doğru çeviriyor ve Gomeda Vadisi'ne gidiyoruz. Gomeda Vadisi, Ürgüp’e 5 km. mesafe uzaklıktadır. Ihlara Vadisi'nin bir küçüğü gibi sanki. Bu nedenle Küçük Ihlara Vadisi adıyla da anılıyor. Vadi içerisinden geçen dere Bey Deresi. Buradaki Kayalar sanki apartman gibi. Çok katlı binaları andırıyor. Bir sürü karanlık mağara göreceksiniz. Bunlar aslında güvercinler için yapılmış ama sanki gerçekten apartman görünümünde olan büyük kayalar bunlar. Gomeda vadisi içinde Alakara Kilisesi, Aziz Basilios Kilisesi gibi kiliseler de bulunmaktadır. Bu vadi içinde bir yer altı şehri de var ama belki burayı ziyaret etmek istemeyebilirsiniz. Tüneller oldukça küçük ve dar olduğu için kapalı alan korkusu olanların pek görmek istemeyeceği bir yer.
Şimdi yönümüzü biraz daha kuzey bölgesine çeviriyoruz. İl durağımız Devrent vadisi olacak. Devrent Vadisi, Hayal Vadisi veya Pembe Vadi isimleriyle de bilinmektedir. Eğer kapadokya bölgesine geliyor iseniz burayı mutlaka gezilmesi gerekenler listenize ekleyin. Bu bölgedeki peri bacalarının renkli diğerlerinden farklılık göstermektedir. Turuncu ve pembe renkli kaya oluşumları dikkatleri çekmektedir. Bir de bana sanki öyle hissettirdi ama kayalar figürlere benziyor. Artık sizin hayal gücünüze bırakıyorum, bakalım size neye benzeteceksiniz. Giriş çıkışı belli değil. Bu nedenle kaybolursanız diye siz yine de bölgede birilerinin telefon numarasını alının. Vadinin bir ucu Devrent’e, diğer ucu Kızılçukur’a uzanmaktadır. Yürüyüş parkuru pek müsait değil, biz bir girip çıktıp ama siz bir rehber eşliğinde tüm vadiyi gezebilirsiniz. Neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz için biz pek vadinin derinliklerine dalmak istemedik.
Avanos Asma Köprü Burayı ararken zorlanabilirsiniz. Tahta köprü yada Sallanan Köprü diye farklı isimleri var. Tamam o kadar insan köprü üzerinde yürürken sallanıyor ama öyle salıncak gibi de sallandığını söyleyemeyiz. Köprünün altından Kızılırmak akıyor. Coğrafya derslerinde duyduğunuz Kızılırmak nehrini burada yakından göreceksiniz. Bu köprü 1973 yılında yapılmış ve Türkiye'nin 2. asma köprüsü. Avanos'ta bu köprü dahil olmak üzere her iki yakayı birbirine bağlayan tam 4 köprü var.
Avanos Saç Müzesi Bana çok garip ve bir o kadar manasız gelse de değişik olmuş tabi diyebileceğiniz bir müze. Burası Chez Galip Saç Müzesi olarak da biliniyor. Dünyada da pek benzeri olmayan bir müze. Müzede 16 bini aşkın kadının saçlarından tutamlar bulunuyor. Yani ne işe yarar, insanlığa neyi anlatmayı hedeflemiş ben bilemedim. Burası Galip Körükçü'nün atölyesiymiş ve bir Fransız kadın turist gelmiş. Saçını beğenmiş bir tutam istemiş. Sonrasında da gelenler saçlarını bırakmaya başlamış. Dediğim gibi bir mana çıkaramadım ama gelip görüp değerlendirmek sizin elinizde.
Evenez Şarap Evi
Orta Anadolu'da şarap denilince aklan gelen en önemli merkezlerden birisi de Kapadokya'dır. Bölge çok eski bir şarap kültürüne sahip olan yerleşkedir ve yöreye özgü Emir üzümlerinden üretilen beyaz şaraplarıyla ün kazanmıştır.Üzüm ve şarap Hitit uygurlığı döneminde kutsal sayılırdı aynı zamanda ticari bir kazanç getiren üründü. Ben sizi bu gün Avanos'da bulunan Evenez Şarap Evi'ne götürüyorum. Evenez şarapçılığın ürettiği 6 çeşit şarap bulunmakta. Burada tadımlarını yapabilirsiniz. Ben içlerinden en çok Rose olanını sevdim ve kendim için 1 şişe satın aldım. Burada üretilen şaraplarda kullanılan üzümlerin tamamı Kapadokya yöresinden temin ediliyormuş.
Çanak – Çömlek Atölyeleri Avanos'a geldiğinizde çanak çömlek atölyelerine uğramadan gidilmez. Kapadokya'nın en turistik yerlerinden biri olan Avanos'ta Kızılırmak'ın kırmızı toprağı ve mil karışımıyla elde edilen seramik hamuruyla yapılan çanak çömlek eserlerini mutlaka görmelisiniz. Avanos'ta adım başı çanak çölek atölyeleri göreceksiniz. Kapadokya'dan hediyelik eşya alacaksanız mutlaka Avans'tan alın. Ayrıca atölyelerin bazılarında eski tip çömlek yapımında kullanılan torna ile siz de ustaların yardımıyla kendi çömleğinizi yapmayı deneyebiliyorsunuz.
Paşabağ Rahipler Vadisi Kapadokya'da zaman ayırılması gereken yerlerden biri de Paşabağ Rahipler Vadisi. Bu vadinin özelliği peri bacalarının şeklinin oluşumlarını en iyi gözlemleyeceğiniz yerdir. Mantar şapkalı peri bacalarını en sık burada göreceksiniz. Rahipler vadisi diye adının geçmesinin sebebi inzivaya çekilen Hristiyan din adamları bu bölgede yaşamışlar. Aziz Simeon adına yapılmış şapel görmeniz gereken yerlerden bir tanesi.
Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya yeraltı şehirleri arasında Derinkuyu kadar popüler ve tarihi M.Ö 3000 yılına, Hitit dönemine dayanıyor. Burası da 8 katlı ama 5.000 kişinin yaşayabileceği bir şehir. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin sadece 4 katı gezilebiliyor ve 4. kata indiğinizde yerin 20 m derinine inmiş oluyorsunuz. Tüm yer altı şehirlerinde levha ve işaretlere dikkat etmelisiniz. Kırmızı oklar girerken ki yönü gösterirken, mavi oklar çıkışı gösterecektir. Kaymaklı Yeraltı Şehri'nde de şarap depolarını, mutfakları, kliseleri ve başka oluşumları görebileceksiniz.
Yakın Çevrede Gezilecek Yerler arasında Ihlara Vadisi Fazla vaktiniz var ise Derinkuyudan sonra yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor Ihlara vadisi. 60 km mesafesi var. Aslında Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde bulunuyor vadi. Vadiye inmek için 382 basamak kullanarak aşağı iniyorsunuz. Çıkışını da düşünüp Ihlara Vadisi'ne ona göre vakit ayırmanızı tavsiye ederim. Vadinin tam ortasından Melendiz Çayı geçiyor ve çay boyunca yürüyerek gezi gerçekleştiriyorsunuz. Ne var ki tüm bu alanı gezmek 5 saat süreceği için doğruyu söylemek gerekirse bir görüp dönüş yaptık. Ihlara Vadisi'nde kayaların içerisine oyulmuş kiliseler, manastırlar, yeraltı kiliseleri dahil vadide tam 105 dini yapı var ancak sadece 14 tanesi ziyarete açık.
Kapadokyada gezilmesi gereken yerler hakkında elimden geldiğince sizlere bilgi vermeye çalıştım. Kapadokya gezilip görülecek yerleri bol olan bir tatil rotası. Umarım sizler de Kapadokya'da güzel vakit geçirirsiniz.